8 tips om honden en katten aan elkaar te laten wennen

Het is altijd spannend om twee nieuwe huisdieren aan elkaar te laten wennen, en misschien wel nog spannender wanneer het gaat om een hond en een kat. Honden en katten worden vaak afgebeeld als vijanden van elkaar (denk maar eens aan Spike en Tom uit Tom & Jerry), maar vaak kunnen honden en katten prima met elkaar overweg! Soms is het vriendschap op het eerste gezicht, maar meestal zul je je huisdieren geleidelijk aan elkaar moeten laten wennen.

Een goed begin is het halve werk, en als het gaat om de introductie tussen honden en katten misschien wel meer dan de helft. Een goede eerste ontmoeting tussen je nieuwe hond en kat kan heel wat ruzie en stress later voorkomen. Maar hoe laat je een kat en hond dan aan elkaar wennen? Hieronder volgen 8 tips voor een goede kennismaking.

ontmoeting hond kat

1. Eerst apart houden

Zet de hond en kat niet meteen op de eerste dag bij elkaar in de ruimte. Katten voelen zich snel bedreigd en zijn vaak ook nogal territoriaal. Het is met name voor de kat dus fijner om eerst eens de kat uit de boom te kijken.

Idealiter vind je een manier waarop de dieren elkaar wel kunnen zien, maar waarop de hond nog niet bij de kat kan komen. Denk aan twee kamers met daartussen een grote ruit, een traphekje als afscheiding of misschien zelfs een kattenluikje.

2. Geurtjes

Voor zowel honden als katten is het reukorgaan het belangrijkste zintuig. Onderschat dus zeker niet de rol van geurtjes tijdens het kennismakingsproces. Je zou bijvoorbeeld een mandje of dekentje van het ene huisdier in de ruimte bij het andere huisdier kunnen leggen. Zo kan de kat alvast wat snuffelen aan de handdoek van de hond, of kan de hond eens ruiken aan het mandje van de kat. Je kunt ook het ene dier aaien en dan je hand aan de ander laten ruiken, of de dieren zelfs in ‘elkaars’ gebied laten om even te snuffelen.

Sommige huisdiereigenaren hebben ook veel baat bij speciale feromoonverdampers met daarin het zogenaamde ‘kopjesferomoon’. Deze verdampers verspreiden een geruststellende geur voor katten waardoor de kat zich zekerder en veiliger kan voelen. Dit feromoon is wel specifiek voor katten; voor de hond doet het niets.

3. Onder toezicht laten ontmoeten

Wanneer de kat rustig naar de hond toe durft, kun je een eerste ontmoeting laten plaatsvinden. Je kunt deze eerste kennismaking het best kort houden. Hou bij voorkeur de hond aan de riem, zodat deze niet op de kat af kan springen of rennen, en zorg voor voldoende ontsnappingsmogelijkheden voor je kat. Blijf zelf goed opletten en laat de dieren zelf het tempo bepalen. Aan elkaar snuffelen hoeft niet meteen de eerste keer. Als er tekenen van stress of ruzie ontstaan (blaffen, hissen, et cetera), kap de ontmoeting dan af en probeer het later weer. Word niet boos, maar haal de dieren rustig weer uit elkaar. Je kunt deze kennismakingen steeds iets langer laten duren.

hond kat ruzie

4. Veilige ruimte

Zorg ervoor dat de kat nooit in het nauw gedreven wordt. Je kat moet altijd een veilige vluchtplek hebben om zich te verstoppen, bijvoorbeeld een kamer waar de hond niet in kan of een hoge verstopplek buiten het bereik van de hond. Dit geldt voor de eerste ontmoetingen, maar ook later wanneer de hond en kat allebei vrij door huis lopen. Hou de kat ook niet zelf stevig vast dichtbij de hond; je kat ervaart hiervan veel stress en zelf loop je het risico op een flinke kras!

5. Belonen, belonen, belonen

Beloon je dieren uitvoerig wanneer ze goed met elkaar omgaan. Zo gaan ze elkaar associëren met iets leuks of lekkers. Snuffelt de hond kwispelend aan het dekentje van de kat? Mooi zo, beloon de hond met een brokje. Je kunt de dieren ook iets lekkers geven wanneer ze rustig samen in een kamer zijn. Let er dan wel op dat er geen ruzie om het eten ontstaat.

6. Zelf rustig blijven

Het kan flink frustrerend zijn wanneer het ontmoetingsproces niet zo snel of soepel verloopt als dat je zou willen. Jij bent gek op beide dieren, en het is natuurlijk hartstikke fijn als zij ook met elkaar overweg kunnen. Toch is het belangrijk om zelf rustig te blijven en niet uit frustratie te reageren als er iets mis gaat. Als de kat begint te hissen, grommen of slaan, of wanneer de hond gaat blaffen of op de kat gaat jagen, reageer dan kalm. Haal de dieren uit elkaar, maar wordt niet boos. Boos worden werkt averechts: de dieren gaan elkaar associëren met jij die boos wordt, en vinden elkaar daardoor alleen maar minder leuk!

nieuwe kat bij hond

7. Niet afdwingen

Het liefst heb je natuurlijk dat je hond en kat snel aan elkaar wennen en dikke vriendjes worden. Helaas valt dit niet af te dwingen. Laat de dieren, en dan met name de kat, het tempo bepalen. Dwing de dieren niet om samen in een kleine ruimte te zitten of om aan elkaar te ruiken. Soms duurt het kennismakingsproces dagen, soms duurt het weken, en met een beetje pech duurt het maanden voordat je kat en hond elkaar verdragen. Hier is niets aan te doen; het duurt zolang het duurt. Gun je huisdieren de tijd die ze nodig hebben. Opjagen zorgt eerder voor stress en ruzie dan voor versnelling van het proces.

8. Laat je niet gek maken

Tot slot waarschijnlijk de belangrijkste tip: laat je niet gek maken! Laat je niet opjagen door de buurvrouw die zegt dat het best wat sneller kan of een verhaal op internet over een hond en kat die binnen een uur beste vriendjes werden. Ieder dier is anders en ieder ontmoetingsproces verloopt op een eigen tempo. Jij kent je huisdieren het beste, dus laat je niet van de wijs brengen door (vaak goedbedoeld) advies van kennissen en familie. Je nieuwe hond en kat gaan misschien wel jarenlang samenwonen; die paar extra dagen of weken voor een goede eerste start zijn het meer dan waard.

Share via
Copy link