14 hondenrassen die dol zijn op water

Bijna alle honden kunnen zwemmen, maar sommige hondenrassen zijn betere zwemmers dan andere. Honden van deze rassen zijn vaak helemaal dol op water en zijn daarom een perfect ras voor mensen die graag met hun hond naar het strand, meer of op de boot gaan.

Hondenrassen die goed kunnen zwemmen hebben een vachtstructuur die meer geschikt is voor water, een lichte lichaamsbouw, een wat langere neus en soms zelfs zwemvliezen tussen de poten. Voor honden met een zwaarder lijf of met een korte neus (zoals buldogs) daarentegen , zit zwemmen minder in het bloed. Ook voor honden met een hele lange, dikke vacht kan de vacht zo zwaar worden dat zwemmen minder plezierig is. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet kunnen zwemmen! Maar goed, ben je echt op zoek naar een ware waterrat, overweeg dan eens een van deze 14 hondenrassen die van zwemmen houden.

retriever water

Toller

toller water zwemmen

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, vaak gewoon Toller genoemd, is het kleinste ras onder de retrievers. De Toller lijkt erg veel op een Golden Retriever, maar onderscheidt zich door zijn kleinere formaat en kenmerkende oranje vachtkleur. Ook hebben tollers vaak witte vlekken op de borst of neus en/of witte voetjes. De toller is afkomstig van Nova Scotia, een schiereiland in het oosten van Canada.

Tollers werden getraind om rond te zwemmen in het riet, met hun staart omhoog (duck tolling). De pluimige staart trok de aandacht van ganzen, eenden en ander watergevogelte, die nieuwsgierig kwamen kijken. Nadat de jager zijn schot loste, haalde de Toller het gevolgte voor zijn baasje uit het water.

Tollers hebben een dubbele vacht, waardoor ze zelfs in heel koud water op temperatuur blijven. Ook hebben Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zwemvliezen tussen de tenen. Hierdoor zijn ze uitstekende zwemmers.

Golden Retriever

golden retriever water

De Golden Retriever is een uit Schotland afkomstig hondenras. Golden Retrievers zijn intelligent, sociaal en van nature vriendelijk, en worden daarom veel ingezet als geleidehond en hulphond. Oorspronkelijk werd de Golden Retriever gefokt als jachthond. Ze werden getraind om geschoten wild te vinden en terug te brengen naar de jager. Door hun zachte beet kunnen ze apporteren zonder het wild te beschadigen. Dit apporteren van wild deden ze zowel op het land, als in het water. Golden Retrievers hebben een golvende, waterafstotende vacht en een lange, brede snuit.

Labrador

labrador retriever

De Labrador Retriever is een uit Canada afkomstig hondenras dat in Engeland werd gefokt tot de labrador die we vandaag de dag kennen. Labradors zijn echte werkhonden en hebben een krachtig en gespierd lijf. De vacht van een Labrador bestaat uit korte, dikke haren met een waterafstotende ondervacht. Labradors werden origineel gefokt als jachthond voor in het water, maar worden door hun vriendelijke karakter en intelligentie nu ook vaak ingezet als hulphond, speurhond of reddingshond. Wist je dat chocoladebruin een lange tijd gezien werd als ‘fout’ voor het ras? Vroeger voldeden alleen blonde en zwarte labradors aan de raskenmerken. Tegenwoordig is bruin ook geaccepteerd (en erg populair).

Portugese waterhond

portugese waterhond

De Portugese Waterhond is een, de naam zegt het al, Portugees hondenras. De hond werd gefokt door de Portugezen als gezelschapshond voor vissers op de boot. Ze hielpen de vissers door vissen in de netten te drijven, kapotte netten of ander visgerei uit het water te halen of als koerier tussen schepen of van het schip naar de kust. De Portugese Waterhond is een uitstekende zwemmer en kon snel spullen ophalen aan de kust of visgerei brengen naar een volgend schip. Daarnaast waren de honden uitstekende redders voor vissers die niet konden zwemmen. Een in het water gevallen visser kon de lange staart van de hond vastgrijpen, waarna de waterhond de visser terugtrok naar de kust of boot.

De Portugese Waterhond op bovenstaande foto was overigens de zogenaamde ‘First Dog’ van de Verenigde Staten. Het is namelijk Bo, de Ierse Waterhond van de familie Obama.

Engelse Setter

engelse setter water

De Engelse Setter is de ware gentleman onder de setters. Het hondenras is van oorsprong een jachthond, met name voor waterwild. Engelse Setters hebben een lange snuit en een uitzonderlijk gespierde nek. Het hondenras is een prima gezinshond dat zowel overweg kan met kinderen als met andere honden. Engels Setters hebben wel erg veel energie en hebben veel ruimte en beweging nodig.

Ierse Setter

ierse setter

De Ierse Setter is een jachthond met onder andere de Engelse Setter en Ierse Waterspaniël als voorouders. Het hondenras heeft uitzonderlijk sterke poten, waardoor ze lang kunnen blijven zwemmen. Ierse Setters hebben een erg dikke ondervacht, met daarboven een zijdezachte, fijne bovenvacht. Het zijn intelligente, energieke en mensgerichte honden. Misschien zijn ze daarom zelfs bij de ‘hogere klasse’ erg populair. Zo had President Nixon een Ierse Setter (genaamd King Timahoe) en een koning Boudewijn van België (genaamd Derrycarne King Fisher of Derravara’s). Zelfs onze eigen prinses/koningin Wilhelmina had meerdere Ierse Setters. Haar lievelingshond, Ierse Setter Swell, staat zelfs op foto’s in haar kinderkamer in paleis Het Loo.

Chesapeake Bay Retriever

retriever water

Chesapeake Bay Retrievers worden in de volksmond soms ook wel ‘Chessies’ genoemd. Het zijn honden met een korte, dikke vacht met een dichte structuur. De ondervacht is wollig en waterafstotend, en voelt wat vettig aan. Hierdoor kunnen Chessies ook goed in koud water zwemmen. Chesapeakes worden niet zomaar met iedereen beste vrienden. Hoewel ze zich vriendelijk opstellen naar vreemde honden en mensen, blijven ze toch ook wat gereserveerd. Het duurt even om het vertrouwen van de Chesapeake Bay Retriever te winnen, maar heb je dit eenmaal voor mekaar, dan heb je een loyale viervoeter waarmee je heerlijk een duik kunt nemen.

Newfoundlander

newfounlander water

De Newfoundlander is een Canadees hondenras dat gefokt werd als sledehond en waterhond. Door hun grote formaat, brede snuit en dikke vacht lijkt de Newfoundlander een beetje op een beer. Als werkhond werd de Newfoundlander zowel in de sneeuw als in het water ingezet. Zo werd de Newfoundlander gebruikt om boten en visnetten te slepen en mensen uit het water te redden. Ook trokken ze sledes voort en hielden ze kinderen op de slee of in de iglo’s warm.

De vacht van Newfoundlanders is misschien dik, maar is uitermate waterafstotend waardoor deze bij het zwemmen niet zwaar wordt. Ook hebben Newfoundlanders aanzienlijke vliezen tussen hun tenen, waardoor ze efficiënt en snel kunnen zwemmen.

Barbet

barbet water

De Barbet wordt ook wel de Franse Waterhond genoemd. Het ras heeft een typerende krullende vacht en baard. Het Franse woord voor baard, barbe, ligt dan ook ten oorsprong aan de naam van het ras. De Barbet is een oud ras dat vroeger gebruikt werd om geschoten wild uit het water op te halen. De lange, dikke vacht werd vaak geknipt of geschoren zodat deze niet zo zwaar werd in het water. De Barbet diende als voorouder voor veel moderne rassen, waaronder de poedel. Door de grote populariteit van deze rassen stierf de Barbet zelf bijna uit. Sinds een jaar of 20 is het ras weer populairder en komt het meer voor. Ze worden veel ingezet als therapiehond.

Poedel

poedel water

Bij Poedels denk je misschien eerder aan modeshows dan aan capriolen in het water, maar vergis je niet! Het Frans/Duitse ras stamt af van de Barbet en dankt zijn naam aan het Duitse woord pudeln, wat grofweg vertaald ‘plonzen’ betekent. Poedels werden vroeger veel gebruikt voor de jacht, met name de jacht op eenden en ander gevogelte in het water. De eendenjacht is ook de oorsprong van het kenmerkende ‘kapsel’ van de poedel. De vacht werd geschoren voor meer bewegingsvrijheid. Rondom de gewrichten en de borstkas was het te gevoelig om te scheren. Ook op de kop bleef het haar van de poedel staan; zo was hij makkelijker in het water te spotten voor zijn baasje.

Flat-coated retriever

flat-coated retriever water

De Flat-coated Retriever werd gefokt in Engeland voor de jacht, zowel op het land als in het water. Het ras heeft een lange snuit met gespierde kaken. De snuit is ongeveer net zo lang als de schedel en het hoofd gaat bijna naadloos over in de nek. Door hun lange neus hebben Flatties een extreem goed reukvermogen. Ze worden dan ook vaak gebruikt als drugshonden. Flat-coated Retrievers zijn meestal zwart, maar kunnen ook leverkleurig zijn.

Het is een erg actief hondenras dat veel beweging nodig heeft. De Flat-coated Retriever is dol op zwemmen en alles wat met water te maken heeft. Ze zijn extreem vaardig in apporteren. Je maakt je Flat-coated Retriever dus erg blij door een stok of balletje in het water te gooien!

Lagotto romagnolo

lagotto romagnolo water

De Lagotto Romagnolo is een Italiaans hondenras uit de streek Romagna in het zuidoosten van Italië. Er wordt gezegd dat dit hondenras de oudste waterhond ter wereld is. Er zijn tekenen dat de Lagotto al duizend jaar vóór Christus voorkwam in Italië, Griekenland en Egypte. De krullende vacht van de Lagotto voelt aan als een schapenvacht en verhaart niet. De hond moet daarom iedere paar maanden geknipt of geschoren worden.

Het ras werd vroeger gebruikt voor de jacht op waterhoentjes. Door hun uitstekende reukvermogen werden (en worden ze vandaag de dag nog steeds) ingezet bij de zoektocht naar truffels. Ben je wel eens bij de Zweedse douane geweest, dan ben je de Lagotto waarschijnlijk ook tegengekomen. In Zweden wordt het ras veelvuldig  gebruikt als narcoticahond.

Otterhound

otterhound water

De Otterhound is een uit Groot-Brittannië afkomstig hondenras dat werd gefokt voor de jacht op (de naam zegt het al) otters. Het zijn uitstekende jachthonden met een ongekend uithoudingsvermogen. Ze hebben een vettige, ruwe dubbele vacht, maar vereisen niet veel vachtverzorging. Met hun fantastische reukvermogen kunnen Otterhounds sporen van wel 72 uur oud in de modder vinden. De Otterhound is een sociaal, vriendelijk en onstuimige hond waar je urenlang mee kunt wandelen en zwemmen. Weet wel waar je aan begint, want deze honden van zo’n 40 tot 50 kilogram staan absoluut niet bekend om hun gehoorzaamheid!

Schipperke

kleinste herdershond

Het Belgische hondenras het Schipperke is de kleinste herdershond ter wereld. Het hondje weegt maximaal zo’n 5 kilogram en heeft een naar voren gekrulde staart, zoals een eekhoorn. Schipperke’s jagen graag zelf naar klein ongedierte. Om deze reden werden ze veel meegenomen op binnenvaartschepen, waar ze de boot vrijhielden van muizen en ratten. Uiteraard kregen de honden tussen het jachtwerk door uitgebreid de tijd om een plons in het water te nemen. In de Tweede Wereldoorlog stuurden Belgische Verzetsleden berichten rond via Schipperke’s. De kleine hondjes renden razendsnel tussen verschillende schuilplaatsen en gevangenissen en brachten zo brieven rond.

Share via
Copy link