De leukste snuffelmatjes voor honden

Onlangs maakte ik zelf een snuffelmatje voor Tollerpup Freddie. Hartstikke leuk om te doen, maar wel tijdsintensief! Voor wie niet zo’n zin heeft in een creatieve onderneming, of voor mensen die zoeken naar een snuffelmat die net een stapje luxer is, zet ik hier mijn favorieten op een rijtje.

Lees hier mijn favoriete snuffelmatjes voor katten, of klik hier om de beste snuffelkleedjes voor knaagdieren en konijnen te zien.

goedkope snuffelmat

Wat is een snuffelmat voor honden?

Een snuffelmat (ook wel snuffelkleed) is een speur- en denkspelletje voor honden.

Het idee is eigenlijk best simpel: op een mat worden veel stroken stof geknoopt, waardoor er een oppervlakte ontstaat vol flapjes, hoekjes en kiertjes. Tussen deze stroken verstop je brokjes of snoepjes voor je hond.

De mat is dus een voerpuzzel; je hond kan de brokjes alleen terugvinden door goed te snuffelen! Honden vinden dit hartstikke leuk, en worden voor hun harde snuffelwerk beloond met iets lekkers.

Een snuffelkleed zet de neus én de hersenen van je viervoeter eens even goed aan het werk. Snuffelen is een uitdagend spelletje waarbij je hond echt even moeite moet doen. Dat snuffelen kost heel wat denkwerk en energie!

De snuffelmat is leuk denkspeelgoed voor een tussendoortje, maar heb je een hond die erg schrokt dan kan zo’n mat ook gebruikt worden voor de hoofdmaaltijd.

Sommige honden kunnen hun voerbak razendsnel leegschrokken. Met een snuffelmat moet je hond werken voor zijn eten. Snuffelen is een leuke bezigheid, en heeft als bijkomend voordeel dat de maaltijd een stuk langer duurt.

Waar let je op bij het kopen van een snuffelmat?

Wanneer je een snuffelkleed gaat kopen, zijn er een paar factoren om in overweging te nemen.

Denkspelletje of voor de maaltijd?

Bedenk je waar je de snuffelmat voor wil gaan gebruiken. Ben je van plan om je hond te voeren met de mat als slowfeeder, bijvoorbeeld omdat hij te snel eet? Of is de snuffelmat meer bedoeld als denkspelletje en voor de lol?

Snuffelmatten kunnen natuurlijk voor beide doelen worden gebruikt, maar het is bij aankoop wel iets om over na te denken.

Wil je de mat vooral als voerspel gebruiken, dan volstaan kleine of simpelere snuffelkleden prima. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar voor af en toe is een ingewikkelde mat niet per se nodig.

Is het plan dat je hond dagelijks aan het snuffelen gaat? Dan kun je beter een grote mat kopen, en/of een mat die wat moeilijker is. Een simpele mat heeft je hond dan zo door. Verschillende texturen en een groter formaat houden je hond langer bezig.

Eén of meerdere honden?

Heb je meerdere honden, dan raad ik één klein snuffelmatje af. Voedselspelletjes kunnen zorgen voor flink wat competitie tussen je honden, zelfs wanneer ze dikke vriendjes zijn. Dat ‘jagen’ naar brokjes kan een sterk voedselinstinct opwekken.

Wil je meerdere honden laten snuffelen, dan kun je het best een grote snuffelmat kopen. Zo kunnen beide honden aan een kant van de mat snuffelen zonder elkaar in de weg te zitten. Natuurlijk kun je ook meerdere kleine matjes kopen.

Snuffelmatje voor kleine hond of grote hond?

Je kunt je vast voorstellen dat een grote hond (zoals een Newfoundlander, Ierse Wolfshond of Mastiff) een ander formaat matje nodig heeft dan een klein hondje (zoals een Maltezer, Westie of Teckel).

Met een klein matje is een Duitse herder of Deense dog zo klaar!

Wat snuffelmatjes betreft hebben kleine hondjes het goed getroffen, want té groot kan eigenlijk niet. Twijfel je over formaat, dan kun je dus beter gaan voor een iets grotere mat.

Kwaliteit

Het is een beetje een open deur, maar kwaliteit is bij een snuffelmat wel zeer belangrijk. Een snuffelmat van slechte kwaliteit gaat snel kapot. Zeker bij honden die nogal lomp snuffelen en spelen, is het belangrijk dat de reepjes stof goed vastzitten. Je wil natuurlijk niet dat je hond zich in zo’n strookje verstikt!

Wasbaar?

Snuffelmatjes worden vies. Bij een kwijlend hondenras (Bordeaux, Boxer) gaat dit wat sneller, maar uiteindelijk houdt geen enkele hond zijn kleedje schoon. Die lekkere geur van brokjes wekt nu eenmaal wat speekselproductie op!

Speeksel, kleine kruimeltjes of té goed verstopte brokjes, zand aan de pootjes of op de neus… Er komt een moment dat het snuffelmatje gewassen moet worden.

Sommige snuffelkleedjes mogen in de wasmachine, al raad ik zelf aan om het bij handwas te houden. Je hebt liever geen sliertjes in je wasmachine!

Helaas zie je bij erg goedkope matten vaak dat ze zo’n wasje niet aankunnen. De stikseltjes laten los of de stof gaat enorm pluizen en rafelen. Snuffelmatten van erg goedkope stoffen kunnen zelfs hun kleur verliezen. Ze zien er dan niet alleen minder mooi uit, maar de verfresten kunnen ook gevaarlijk zijn voor je hond.

Je bent uiteindelijk goedkoper uit met een snuffelkleedje van fatsoenlijke kwaliteit dat wel gewoon gewassen kan worden. Een degelijke mat gaat jarenlang mee.

Leukste snuffelmatten voor kleine honden

Voor kleine honden zijn zowel de snuffelmatten van Woef-it als die van SNUFFIES erg geschikt.

snuffelkleed voor kleine hond
Klik op de afbeelding voor de huidige prijs

De matjes van Woef-it zijn te koop in zes verschillende kleurcombinaties. Op de foto staat het rood/witte matje.

Volgens de specificaties is dit matje 65 bij 60 centimeter groot, maar daarbij nemen ze wel de lengte van de slierten mee. De grootte van het plastic ondermatje is ongeveer 30 bij 25 centimeter. Voor een hele grote hond is deze “grote” mat dan ook echt te klein.

Een leuk detail is dat Woef-it bij ieder matje een zakje zelfgemaakte hondensnoepjes meelevert. Zo kun je meteen aan de slag!

kleine snuffelmatten
Klik op afbeelding voor prijzen

Een beetje anders dan de standaard snuffelmatjes zijn de vrolijke kleedjes van SNUFFIES. Deze snuffelmatjes zijn niet gewoon rechthoekig met stroken: het zijn ware kunstwerken. Er zijn verschillende ontwerpen verkrijgbaar, waaronder bloemen en hondenbotjes.

Handig is dat deze snuffelkleedjes een anti-slip onderkant hebben. Zo blijven ze beter stil op de grond liggen, ook wanneer je hond lekker wild aan het snuffelen is.

Deze matten mogen gewassen worden in de wasmachine.

Leukste snuffelmatten voor grote honden

grote snuffelmat grote hond
Klik op afbeelding voor prijzen

Ook voor grote honden heeft SNUFFIES enkele leuke ontwerpen. Het formaat verschilt enigszins van ontwerp tot ontwerp, maar de meeste matten zijn ongeveer 75 bij 105 cm. Daar is je hond dus wel even zoet mee!

Leuk is dat de matjes verschillende soorten verstopplekken hebben; flapjes, stroken, holletjes, franjes… Je kunt beginnen met één stuk van de mat en het spel voor je hond steeds moeilijker maken door meer spelletjes op de mat te gebruiken.

Deze tapijtjes hebben een anti-slip onderkant (dus er mag lomp mee gespeeld worden) en zijn geschikt voor in de wasmachine.

snuffelmat groot formaat
Klik op afbeelding om huidige prijs te zien

Zoek je een meer standaard snuffelmat, dan is deze antraciet/grijze mat van AVO een goede aankoop. Deze mat is 65 bij 50 cm en heeft een antislip onderkant. Ook mag deze mat in de wasmachine, handig!

De strookjes van deze snuffelmat zijn niet plat, maar opgerold. Hierdoor is de mat aan de basis erg vol en dik. Wel vind ik de sliertjes wat kort. Erg slimme honden hebben deze mat wellicht te snel door.

Beste budget snuffelmat

goedkope snuffelmat niet duur
Klik op de foto voor de huidige prijs

Deze snuffelmat van Trixie is mooi snuffeltapijt dat wat goedkoper is. Zoals je op de afbeelding ziet is het matje voor een Golden Retriever wat aan de kleine kant. Het kan voor grotere honden wel gebruikt worden als voerpuzzel, maar is wat te klein als slowfeeder.

Mooiste luxe snuffelkleed

beste snuffelmat grote hond
Klik op de afbeelding om prijzen te zien
hoge kwaliteit snuffelmat groot hond
Klik op de afbeelding om prijzen te bekijken

Voor verwende viervoeters ontwierp MadeByShuko een prachtige lijn luxe snuffelmatten.

De matjes hebben honderden verstopplekjes voor brokjes en zien er bovendien ontzettend mooi uit. Je zou ze bijna kopen voor jezelf in plaats van voor je hond! (De groen/bruine past super bij ons in de huiskamer.)

De snuffelmatten worden verkocht in vier maten die allemaal even breed zijn. Het verschil tussen de matten zit hem in de lengte en het aantal voerpuzzels dat op de mat zit. Naast de hoofdpuzzels zijn de lange zijkanten van de matten ook afgewerkt met vakjes en flapjes om brokjes in te verstoppen. Elke mat heeft daarnaast een reepjespuzzel aan het ene uiteinde, en flappen voor brokjes aan het andere uiteinde.

  • S: 60 x 30 cm – 1 hoofdpuzzel
  • M: 90 x 30 cm – 2 hoofdpuzzels
  • L: 120 x 30 cm. – 3 hoofdpuzzels
  • XL: 150 x 30 cm – 4 hoofdpuzzels

Voor kleine honden zoals Mopshonden of Terriërs is maat S of M een prima maat. Heb je een middelgrote hond, zoals een Labrador of andere Retriever, Bordercollie of Spaniël, dan is M of L een mooi maatje. Groter mag natuurlijk altijd!

Voor grote hondenrassen, denk formaatje Leonberger of St. Bernard (of voor verwende kleinere honden!) is de XL-mat helemaal perfect. Het is wel een groot ding, dus je hebt er thuis een beetje ruimte voor nodig.

Ook leuk: een snuffelknuffel

voerknuffel kleine hond
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken

Het is geen echte snuffelmat, maar ik kon het niet laten om deze supergrappige voerknuffel te noemen.

Deze pluche eend, gevuld met dons en een piepspeeltje, is heerlijk zacht aan de neus en tanden van je hond. De knuffel is dan ook erg goed voerspeelgoed voor een puppy.

De voerknuffel heeft drie vakjes om brokjes in te verstoppen; een groot vak op de rug en een klein vakje op iedere vleugel.

De snuffelknuffel is een ideaal denkspelletje dat makkelijk mee te nemen is. Het is niet zo geschikt als slowfeeder voor de dagelijkse maaltijd. Doordat er maar 3 plekjes zijn om de brokjes te verstoppen, hebben de meeste honden deze knuffel te snel door om iedere dag te gebruiken.

Veelgestelde Vragen

Wat is een Snuffelmat?

Een snuffelmat is een voer- en denkspel voor de hond. Brokjes worden verstopt in een mat met stroken en/of flapjes. De hond moet zijn neus gebruiken om de brokjes te vinden.

Hoe groot moet een snuffelmat zijn?

Een snuffelmat kan niet té groot zijn; kies bij twijfel daarom voor het grotere formaat. Voor kleine hondenrassen raad ik minimaal een grootte van 30 bij 30 tot 50 bij 50 cm aan, afhankelijk van het gebruiksdoel. Voor grote honden is minimaal 50 bij 50 cm nodig als denkspel; als slowfeeder groter.

Hoe gebruik je een snuffelmat?

Het gebruik van een snuffelmat is simpel; je verstopt de brokjes tussen de stroken of in de vakjes van de mat. Je kunt de snoepjes steeds moeilijker of dieper verstoppen. Leg na gebruik de mat weg. Zo blijft de snuffelmat speciaal.

Share via
Copy link