Maine Coon of Noorse Boskat: wat is het verschil?

Maine Coons en Noorse Boskatten zijn grote katten die veel op elkaar lijken. Niet geheel verrassend, aangezien de Maine Coon afstamt van de Noorse Boskat. Hoe zie je of een kat een Maine Coon of een Noorse Boskat is? En welke soort past als huisdier het best bij jou?

Zie ook:
Verschil tussen Noorse Boskatten en Ragdolls
Verschil tussen Noorse Boskatten en Heilige Birmanen

maine coon kenmerken

Snelle Feitjes

Maine CoonNoorse Boskat
Land van herkomstVerenigde StatenNoorwegen
Gewicht volwassen katKater: 6 tot 9 kg
Poes: 4 tot 6 kg
Kater: 5 tot 8 kg
Poes: 3 tot 6 kg
Gemiddelde levensverwachting12 tot 15 jaar14 tot 16 jaar
VachtlengteMiddellangMiddellang

Het grootste verschil tussen Maine Coons en Noorse Boskatten zit hem in de vorm van de kop. De Maine Coon heeft een kop als een leeuw, met een vierkante snuit die naar voren steekt. Bij Noorse Boskatten is de kop driehoekig en zitten de jukbeenderen lager.

Uiterlijke verschillen

maine coone of noorse boskat
Links: Maine Coon, Rechts: Noorse Boskat

De grootste verschillen tussen Maine Coons en Noorse Boskatten zijn:

  • Formaat: Noorse Boskatten en Maine Coons zijn allebei erg grote kattenrassen. Wel kunnen Maine Coons een beetje groter worden dan Noorse Boskatten.
  • Ogen: Bij Maine Coons zijn de ogen iets wijder uit elkaar geplaatst dan bij Noorse Boskatten.
  • Oogkleur: Bij beide kattenrassen komen veel verschillende oogkleuren voor. Heeft een kat twee verschillende kleuren ogen, dan is er een grote kans dat het een Noorse Boskat is. Heterochromie (verschillende kleuren ogen) komt bij Noorse Boskatten regelmatig voor.
  • Vorm van hoofd: De Maine Coon heeft een typerende kop die wel iets weg heeft van een leeuw. Maine Coons hebben een vierkante snuit die uitsteekt en hoge jukbeenderen. Bij Noorse Boskatten is de vorm van het hoofd driehoekig, zoals bij de meeste katten. De jukbeenderen zitten lager, waardoor hun wangen ‘voller’ zijn.
  • Staart: Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten hebben een lange staart, al is de staart bij Noorse Boskatten vaak iets langer. Typerend voor Noorse Boskatten is dat de staart erg borstelig is, en naar het uiteinde toe steeds pluiziger wordt. Bij Maine Coons is het haar meer gelijkmatig over de staart verdeeld.
  • Vacht: Noorse Boskatten hebben een erg wollige ondervacht met een waterafstotende, zijdezachte bovenvacht. Bij een Maine Coon is de vacht ruiger en zwaarder, al valt deze wel soepel.

Verschillen in karakterEr zijn slechts kleine verschillen in karakter tussen Noorse Boskatten en Maine Coons. Het zijn allebei sociale katten die aanhankelijk zijn naar mensen. Maine Coons zijn misschien wel wat meer mensgericht dan Noorse Boskatten. De Maine Coon wordt het liefst de hele dag verwend met aaitjes en spelletjes. Noorse Boskatten houden van aandacht, maar kunnen zich ook prima een paar uur alleen vermaken. Bovendien kiest de Noorse Boskat zelf wanneer aandacht gewenst is. Maine Coons knuffelen het liefst heel veel, maar kunnen daarom wel wat ‘plakkerig’ zijn. Vaak wordt aangeraden om een Maine Coon niet als enige kat te houden. Door hun grote behoefte aan sociaal contact zijn ze gelukkiger met een kattenvriendje, al dan niet van hetzelfde ras. Beide kattenrassen kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Maine Coons zijn daarnaast geneigd om veel te ‘kletsen’. Ze maken de hele dag door geluidjes en mauwen veel. Sommige mensen vinden dit heel leuk en gezellig, andere mensen vinden dit juist irritant. Hou je meer van stilte, dan is de Noorse Boskat wellicht meer iets voor jou.

Opvallend aan de Noorse Boskat is dat deze kat vaak van water houdt. De vacht van de Noorse Boskat is waterafstotend. Je hoort regelmatig over Noorse Boskatten die hun kop onder de kraan steken of zelfs in bad willen! Pas wel op als je een vijver hebt, want Noorse Boskatten zijn goed in vissen vangen. Verder zijn Noorse Boskatten echte jagers. Ze zijn vaak dol op speeltjes en patrouilleren meerdere keren per dag door het huis om te kijken of het hele territorium veilig is.

Hou wel in je achterhoofd dat iedere kat uniek is. De bovenstaande karaktereigenschappen zijn slechts richtlijnen; jouw kat kan heel anders zijn!

Verschil in benodigde verzorging

Er is maar weinig verschil tussen de verzorging van Maine Coons en Noorse Boskatten. Beide kattenrassen moeten meerdere keren per week geborsteld of gekamd worden om klitten te voorkomen. Ook hebben beide rassen veel haar tussen de tenen. Dit moet regelmatig bijgeknipt worden om klitten en viezigheid te voorkomen.

Verschil in gezondheid

Maine Coon herkennen
Dit is een Maine Coon; zie de leeuwachtige kop met een flinke snuit.

Sommige Noorse Boskatten hebben een genetische aanleg tot hypertrofische cardiomyopathie. Dit is een ziekte waarbij de hartwand steeds iets dikker wordt. Hierdoor pompt het hart minder effectief bloed door het lichaam . Een onderzoek in 2017 vond dat bij ongeveer 3% van de Noorse Boskatten deze genetische vorm van hypertrofische cardiomyopathie voorkomt. De ziekte treedt over het algemeen op in de jonge jaren van de kat, en de meeste katten met deze genetische vorm van HCM overlijden voordat ze drie jaar zijn. Ook kan bij Noorse Boskatten de zeldzame erfelijke aandoening glycogenose IV (ook wel GSD IV genoemd) voorkomen. Dit is een aandoening van de suikerstofwisseling. Verder is er bij Noorse Boskatten soms sprake van heupdysplasie.

In het eerder genoemde onderzoek uit 2017 bleek dat een genetische vorm van hypertrofische cardiomyopathie ook voorkomt bij Maine Coons. Ook komt heupdysplasie erg veel voor bij Maine Coons. Bij zo’n 25% van de Maine Coons is er sprake van een meer of mindere mate van heupdysplasie. Bij katers komt heupdysplasie iets meer voor dan bij poezen. Tot slot hebben Maine Coons in vergelijking met andere kattenras een wat hogere kans op polycysteuze nierziekte. Gelukkig laten steeds meer fokkers hun dieren testen op de erfelijke vormen van hypertrofische cardiomyopathie en polycysteuze nierziekte.

Noorse Boskat of Maine Coon als huisdier?

Zowel Noorse Boskatten als Maine Coons zijn geweldige huisdieren; je kunt dus niet echt fout kiezen! Je zou kunnen zeggen dat de Noorse Boskat wat speelser en grappiger is, en de Maine Coon meer aanhankelijk. Maine Coons hebben meestal wat meer sociaal contact nodig. Wil je dus maar één kat of ben je veel van huis, dan past de Noorse Boskat mogelijk beter bij jou.

Noorse Boskatten en Maine Coons zijn niet goedkoop. Verwacht voor een Noorse Boskat met stamboom toch wel 750 tot 1000 euro te betalen. De prijs van een Maine Coon kan oplopen tot wel 1500 euro. Katten zonder stamboom zijn goedkoper.

Kun je een Noorse Boskat en Maine Coon samen houden?

Noorse Boskatten en Maine Coons zijn allebei dol op gezelschap en kunnen goed met elkaar overweg. Dus kun je écht niet kiezen, dan zou je ook nog van ieder ras één kunnen nemen!


Share via
Copy link