Heb je ook wel eens gemerkt dat de oren van je cavia soms bijna gloeiend heet aanvoelen? Of dat de oortjes juist aanvoelen als twee ijskoude flapjes? Maak je geen zorgen, het betekent (meestal) niet dat er iets ergs met je huisdier aan de hand is. Het is normaal dat de oren van een cavia soms heel warm of juist heel koud aanvoelen. Hoe komt dat dan?
Hete oren bij een cavia
Normaal gezien voelen de oren van je cavia altijd een beetje warm aan je vingers. Dat komt omdat de lichaamstemperatuur bij cavia’s hoger ligt dan bij mensen (38,5 graden Celsius bij de cavia versus 37 graden Celsius bij de mens). De temperatuur van je vingers is dus een beetje koeler dan die van de oren van je cavia. Ook het lichaam van je cavia voelt daarom altijd een beetje warm aan.
Soms worden de oren van je cavia nog veel warmer. Dit gebeurt wanneer de cavia het warm heeft; bijvoorbeeld bij heet weer of wanneer de kooi te dicht bij de verwarming staat in de winter. Een cavia kan niet zweten. Cavia’s hebben namelijk geen zweetklieren. Voelt de vacht van je cavia vochtig aan, dan is dit vaak door condensatie. De kooi of leefruimte van je cavia is dan te warm of niet voldoende geventileerd. Een cavia raakt ook geen hitte kwijt door te hijgen, zoals je bij bijvoorbeeld een hond wel ziet.
Dus hoe koelt een cavia dan wel af? Met zijn oren! De bloedvaten in de oren worden verder opengezet zodat de cavia via de oren hitte kan verliezen. Dit verwijden van de bloedvaten kun je bij cavia’s met lichte oren ook zien. De oortjes kleuren van roze naar meer rood. Soms zie je ook de bloedvaatjes lopen.
Je cavia koel houden
Als je cavia het langdurig erg warm heeft, dan kan je hem natuurlijk een handje helpen. Je kunt bijvoorbeeld een icepack in een handdoek wikkelen en in de kooi leggen en zorgen dat de kooi goed in de schaduw staat. Uiteraard moet je er altijd voor zorgen dat je cavia voldoende vers drinkwater heeft. Je kunt ook groenten of fruit met een hoog watergehalte aan je cavia geven. In dit artikel vind je een tabel met welke groente en fruit een cavia mag hebben.
Koude oren bij een cavia
Waarom zijn de oren van een cavia soms dan zo koud? Hier gebeurt het tegenovergestelde; de lichaamstemperatuur van de cavia is aan de lage kant, dus de cavia wil zoveel mogelijk hitte vasthouden. De bloedvaatjes in de oren van de cavia krimpen om zo zo min mogelijk warmte te verliezen. Als je denkt dat je cavia het te koud heeft, zorg dan voor genoeg warme schuilplekjes in de kooi. Met een hutje in de kooi en een flinke berg hooi doe je je cavia een groot plezier!
Wanneer is er meer aan de hand?
Als de oren van je cavia warm of koud zijn en je cavia zich verder normaal gedraagt, actief is en goed eet en drinkt, dan is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Lijkt je cavia echter lusteloos, ligt hij op zijn zij of ademt hij moeilijk, dan is het tijd om de dierenarts in te schakelen. Je cavia heeft misschien een zonnesteek of is juist hevig onderkoeld.