Hartslag, ademhaling en temperatuur bij katten

De hartslag, ademhaling en temperatuur van je kat zijn basisgegevens die je heel wat informatie geven over de gezondheid van je kat. Als de waarden van deze basisgegevens afwijken dan kan dat betekenen dat je kat zich niet lekker voelt of stress heeft. Ook bij gezonde katten is het slim om regelmatig de hartslag, ademhaling en temperatuur te controleren. Zo went je kat bijvoorbeeld aan de thermometer. Schrijf de waarden ook meteen even op; dan heb je een referentiepunt voor wat voor jouw kat normaal is.

Inhoudsopgave

  • Hartslag bij katten

    De hartslag van je kat meten kan je heel wat vertellen over hoe je kat zich voelt.

    Hoe meet je hartslag bij een kat?

    Je kunt de pols van je kat het best opnemen in rust. Er zijn meerdere manieren om de hartslag bij katten te voelen. Ten eerste kun je het hart voelen kloppen in de borstkas. Ten tweede loopt er aan de binnenkant van het dijbeen een grote slagader waaraan je ook de hartslag kunt voelen. Leg je vingertoppen hoog op de binnenkant van het achterbeen, vlak bij de romp. Je kunt de hartslag van een kat ook goed voelen in de ‘oksel’ van de linkervoorpoot van je kat. Tel het aantal hartslagen gedurende een minuut. Je kunt ook 30 seconden tellen en dit aantal verdubbelen om te komen tot de hartslag van je kat per minuut. Uiteraard kun je de hartslag van je kat ook horen met een stethoscoop, maar aan een goede stethoscoop hangt wel een prijskaartje.

Wat is een normale hartslag voor een kat?

hoge hartslag katDe gemiddelde hartslag van een kat is afhankelijk van leeftijd, ras en grootte. De hartslag van kleine katten ligt hoger dan de hartslag van grotere katten. Bij kittens voel je een snellere hartslag dan bij volwassen en bejaarde katten. En natuurlijk heeft een kat die net aan het spelen was een hogere hartslag dan eentje die al drie uur in zijn mand ligt te dutten.

Hartslag kitten per minuut

Een normale hartslag voor een kitten in rust is zo’n 160 tot 220 slagen per minuut.

Hartslag volwassen kat per minuut

Een volwassen kat heeft in rust een hartslag van gemiddeld 110 tot 140 slagen per minuut.

Hartslag oude kat per minuut

De hartslag van een oudere kat ligt wat lager. Zo’n 100 tot 130 slagen per minuut bij een oudere kat is normaal.

Hoge hartslag bij katten

Een snelle hartslag bij een kat in rust kan op verschillende dingen wijzen. Een kat die net heeft gespeeld of aan het rennen was heeft uiteraard een hogere hartslag. Een snelle hartslag in rust kan wel ergens op wijzen.

Een kat met hoge hartslag heeft wellicht

  • Stress of angst
  • Een volle blaas
  • Lage bloeddruk
  • Pijn
  • Koorts
  • Een hartprobleem
  • Bloedarmoede

  • Lage hartslag bij katten

    Een trage hartslag bij een kat betekent meestal dat je kat diep in rust is. Slapende katten hebben soms een erg langzame hartslag! Blijft de hartslag echter ook tijdens de wakkere uurtjes laag, dan kan er iets aan de hand zijn. Het meest voor de hand liggend zijn problemen met de darmen en maag, zoals diarree, braken of buikpijn. Er zijn ook hartziekten en hersenaandoeningen die gepaard gaan met een langzame hartslag. Je kunt het best even contact opnemen met je dierenarts.

    Onregelmatige hartslag bij katten

    Een kat hoort een regelmatige hartslag te hebben. Is de hartslag onregelmatig, dan is er misschien iets aan de hand. Maak een afspraak met de dierenarts zodat zij onderzoek kunnen doen, eventueel met een ECG of een echo van het hart. Ook als de hartslag van je kat overslaat kan er sprake zijn van een hartritmestoornis.

    Ademhaling bij katten

    Een afwijkende ademhaling bij een kat kan betekenen dat je kat benauwd is, last heeft van de luchtwegen of hartproblemen heeft.

    Hoe meet je ademhaling bij een kat?

    Tel het aantal ademhalingen van je kat in rust gedurende een minuut. Je kunt ook 30 seconden lang tellen en dit aantal verdubbelen voor de ademhalingsfrequentie per minuut. Het is ook belangrijk om goed te luisteren. Een gezonde ademhaling is geluidloos; een kat die piepend (in)ademt heeft het vaak benauwd. Spinnen mag natuurlijk wel!

    Wat is een normale ademhaling voor een kat?

    langzame ademhaling katNet als de hartslag is ook de gemiddelde ademsnelheid van een kat afhankelijk van leeftijd, ras en grootte. De ademhaling van kleine katten is wat sneller dan de ademhaling van grotere katten. Een kat die aan het rondrennen is ademt ook sneller dan een kat die op de bank ligt te slapen.

  • Ademhaling kitten per minuut

    Een normale ademhaling voor een kitten is zo’n 20 tot 40 ademhalingen per minuut. Bij een pasgeboren kitten ligt dit wat lager; een kitten van een week oud ademt ongeveer 15 keer per minuut.

    Ademhaling volwassen kat per minuut

    Een volwassen kat heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 20 tot 40 per minuut.

    Ademhaling oude kat per minuut

    De ademhaling van een oudere kat is wat trager, en ligt over het algemeen tussen de 20 en 30 ademhalingen per minuut.

    Snelle ademhaling bij katten

    Het is normaal dat een kat tijdens het jagen of bij het spelen snel ademt. In tegenstelling tot honden, is hijgen bij een kat niet normaal. Een snelle ademhaling bij een kat in rust kan op verschillende dingen wijzen. Een snelle ademhaling in rust kan wijzen op stress, bloedarmoede of last van benauwdheid. Een kat die snel ademt en daarbij geluid maakt heeft het vaak ook benauwd. Een hijgende kat voelt zich ook niet lekker. Neem meteen contact op met je dierenarts.

    Langzame ademhaling bij katten

    Een trage, diepe ademhaling bij een kat kan wijzen op benauwdheid. Misschien heeft je kat vocht rond de longen of zit er een gat of gaatje in het middenrif. Je dierenarts kan met een röntgenfoto of echo een beter kijkje nemen. Vooral als je kat ook moeite lijkt te hebben met uitademen (met de buik lijkt te persen), dan moet je snel hulp inschakelen.

    Temperatuur bij katten

    Door de temperatuur van je kat op te meten kun je erachter komen of je kat koorts heeft of oververhit is.

    Hoe meet je temperatuur bij een kat?

    Er bestaan geen speciale thermometers voor katten. ‘Kattenthermometers’ zijn dus gewoon dezelfde thermometers als voor mensen. Bij huisdieren mag je geen oorthermometers gebruiken, deze kunnen een onnauwkeurig resultaat geven. Gebruik gewoon een normale digitale thermometer (zoiets) zoals je die ook voor jezelf zou gebruiken. Vanuit hygiënisch oogpunt wil je waarschijnlijk een aparte thermometer in huis halen voor je huisdieren. Duur of ingewikkeld is niet nodig; een normale thermometer van een paar euro voldoet prima.

    Maak de thermometer schoon, smeer wat vaseline op het uiteinde, en breng de thermometer minimaal 2 centimeter diep rectaal in. Een digitale thermometer piept als de temperatuur afgelezen kan worden. Je kunt de temperatuur beter niet opnemen vlak na een wandeling of andere inspanning.

    Wat is een normale temperatuur voor een kat?

    kitten temperatuur

  • De gemiddelde temperatuur van een kat ligt tussen de 38,0 en 39,5 °C (graden Celsius). De temperatuur van een kitten is vergelijkbaar.

    Hoge temperatuur bij katten

    Een hoge temperatuur bij een kat (hoger dan 39,5 °C) noemen we koorts. Vlak na inspanning kan de temperatuur ook wat hoger liggen zonder dat er iets aan de hand is. Een kat met hoge temperatuur heeft wellicht stress, een vergiftiging of last van zijn schildklier. Een hoge temperatuur kan ook duiden op een ontsteking. Neem contact op met een dierenarts om uit te zoeken wat er aan de hand is. Bij temperaturen hoger van 40,0 °C moet je met spoed de dierenarts bellen. Raak niet in paniek, maar wacht niet af; meteen bellen!

    Lage temperatuur bij katten

    Geeft de thermometer een lage temperatuur aan, ga dan eerst na of je echt goed hebt gemeten. Als je de thermometer niet diep genoeg inbrengt dan kan de lezing te laag uitvallen. Neem eventueel nog een keer de temperatuur op. Een lage temperatuur bij een kat is niet meteen een probleem. Gedraag je kat zich verder normaal, eet hij goed en is hij net zo energiek als gewoonlijk, dan kun je even afwachten. Als je kat zich niet lekker lijkt te voelen en de temperatuur is lager dan 37,5 °C, dan moet je direct een dierenarts bellen.

    Wanneer naar de dierenarts?

    Neem in het geval van twijfel of een ‘niet pluis’-gevoel altijd contact op met je dierenarts. Vertrouw op je instinct; jij kent je kat immers het beste! De volgende tekenen zijn ook redenen om contact op te nemen met een dierenarts

    • De hartslag van je kat is hoog in rust of onregelmatig. Een lage hartslag in combinatie met braken of diarree is ook een reden om naar de dierenarts te gaan.
    • Je kat maakt een piepend geluid bij de ademhaling. Ook als je kat erg snel ademt in rust, of juist heel erg diep inademt en persend uitademt, kan er iets aan de hand zijn.
    • Je kat hijgt bij de ademhaling.
    • De temperatuur van je kat is hoger dan 39,5 °C. Bij een temperatuur hoger van 40,0 °C is er sprake van spoed. Als de temperatuur lager is dan 37,5 °C en je kat lijkt zich niet fit te voelen, dan moet je ook de dierenarts bellen.
  • Share via
    Copy link