Konijnen horen hooi te eten. Maar wat nou als jouw konijn voor hooi zijn neus ophaalt? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat je konijn hooi eet? En wat kun je doen als je konijn niet genoeg hooi eet?
Waarom heeft een konijn hooi nodig?
Een konijn heeft dagelijks een flinke hoeveelheid hooi nodig om gezond te blijven. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste hebben konijnen de vezels in hooi nodig om hun spijsvertering gezond te houden. Hooi bevat veel meer vezels dan biks, groenten en fruit. Wanneer je konijn te weinig hooi eet, kan hij of zij last krijgen van blokkades in het spijsverteringsstelsel.
Ten tweede moeten konijnen flink wat knabbelen om hun tanden op goede lengte te houden. Hooi eten zorgt voor slijtage aan de tanden van je konijn, waardoor deze niet te lang doorgroeien.
Tot slot bevat hooi heel veel voedingsstoffen, en relatief weinig koolhydraten. Konijnen die veel van hun voedingsstoffen niet uit hooi halen maar uit ander voer, zoals brokjes, lopen kans om flink overgewicht te krijgen. Hooi is voedzaam zonder dat je konijn er dik van wordt.
Hoeveel hooi hoort een konijn te eten?
Een gezond konijnendieet bestaat uit zo’n 80% hooi. Veel hè? Dit maakt het des te duidelijker dat het belangrijk is dat je konijn zijn hooi netjes opeet. Een andere richtlijn voor de hoeveelheid hooi die een konijn moet eten, is iedere dag een bos hooi ongeveer net zo groot als het konijn zelf. Lees hier meer over wat een konijn dagelijks hoort te eten.
Waarom eet mijn konijn geen hooi?
Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je konijn geen hooi wil eten.
Te veel ander voer
De meest voorkomende reden is simpelweg dat je konijn te veel ander voer tot zijn beschikking heeft. Wanneer de kooi vol ligt met hardvoer, stukjes fruit, snoepjes, groente… dan is het hooi voor het konijn gewoon niet zo aantrekkelijk meer. Denk aan een kind dat je een bord vol snoepjes, koekjes en taart geeft, met daarnaast een paar spruitjes. Natuurlijk eet je konijn zich vol aan wat hij het lekkerst vindt!
Hooi slechte kwaliteit
Een andere voor de hand liggende reden is dat je kwaliteit van het hooi te wensen overlaat. Sommige konijnen kan het niks schelen, maar andere konijnen weigeren hooi te eten dat stoffig of vochtig is, of hooi dat raar ruikt. Zorg er dus voor dat je degelijk hooi aanbiedt.
Hooi ligt op de verkeerde plek
Er zijn konijnen die heel kieskeurig zijn wat betreft waar het hooi wordt aangeboden. Ligt het hooi bij jou op de bodem van de kooi? Probeer het dan eens op te hangen in een rekje. Sommige konijnen wil geen hooi eten waar ze ook overheen gelopen zijn. Het omgekeerde kan ook; heb je alleen hooi in rekjes hangen, leg dan ook eens een pluk op de grond.
Problemen met gebit
Het zou kunnen dat je konijn wel hooi wíl eten, maar het gewoonweg niet kan. Zeker als je konijn eerst wel altijd hooi at, en nu ineens niet meer, zou er iets aan de hand kunnen zijn. Misschien heeft je konijn pijn aan zijn tanden. Gelukkig is dit meestal niet het geval, maar het is wel belangrijk om uit te sluiten. Wanneer je konijn last heeft van zijn gebit, dan maakt het verder niet uit waar, hoe, en wat voor hooi je aanbiedt. Twijfel je of je konijn last heeft van zijn tanden, maak dan een afspraak met de dierenarts.
Hoe zorg je dat je konijn genoeg hooi eet?
Hier volgen enkele tips om je konijn meer hooi te laten eten.
- Probeer meerdere smaakjes hooi. Dacht je dat hooi gewoon hooi was? Er bestaan verschillende smaakjes hooi, dus probeer eens een andere soort om te kijken of je konijn die liever eet. Tip: de Dierenbescherming verkoopt verschillende smaken hooi zonder kunstmatige toevoegingen. Ook Zoo&Zo heeft een divers aanbod aan hooi, ook in grotere zakken.
- Maak een lekkere mix. Je kan natuurlijk ook zelf een lekkere mix maken voor je konijn door wat kruiden door het hooi te mengen. Let dan wel op dat je konijn niet alleen de lekkere kruiden eruit knabbelt en het ‘normale’ hooi laat liggen. Zie de tabel in dit artikel voor een overzicht van welke kruiden een konijn wel en niet mag.
- Kwaliteit. Sommige konijnen zijn echte fijnproevers en eten liever geen ‘supermarkthooi’. Vooral hooi dat wat vochtig aanvoelt of waar veel stof vanaf komt valt vaak niet in de smaak. Heb jij zo’n verwend konijn, probeer dan eens kwalitatief hooi, bijvoorbeeld van een van de eerder genoemde webwinkels.
- Niet te veel ander voer. Geef je konijn zijn dagelijks benodigde hoeveelheid groenten en biks en niet meer. Wanneer er geen andere keuze is, zal je konijn toch maar zijn hooi moeten eten.
- Meerdere plekken. Probeer op meerdere plekken en hoogtes in de kooi hooi aan te bieden. Leg een flinke bos hooi op de grond, maar hang ook wat op in een rekje. Probeer verschillende plekjes uit om het favoriete hooiplekje van je konijn te vinden.
- Hang een rekje hooi naast het konijnentoilet. Dit klinkt wat vreemd, maar veel konijnen knabbelen graag aan hooi tijdens het poepen. Biedt dus ook wat hooi aan naast het konijnentoilet.
- Speelgoed met hooi. Verleid je konijn om hooi te eten door het op een interessante manier aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan speeltjes waar je hooi in kunt stoppen. Er zijn speciale hooispeeltjes te koop, al vinden veel konijn gewoon een lege toiletrol met hooi erin ook al heel leuk.
- Onbeperkt aanbieden. Je konijn hoort 24 uur per dag hooi beschikbaar te hebben. Biedt dus onbeperkt hooi aan en zorg dat er altijd genoeg om aan te knabbelen ligt.
- Iedere dag verversen. Haal elke dag het oude hooi uit de kooi en vervang het door smakelijk vers hooi. De meeste konijnen eten niet graag van hooi dat er al een dag ligt.
- Husselen. Soms kun je je konijn voor de gek houden door het hooi even flink op te schudden. Ververs je het hooi in de ochtend, schud dan ‘s avonds voor je naar bed gaat het hooi in de kooi even goed op (of omgekeerd natuurlijk).