Wanneer je aan honden denkt, denk je al snel aan hun vacht. Lang of kort, zacht of ruw, golvend of steil; allerlei soorten vacht zijn mogelijk. Waar je misschien niet meteen aan denkt, zijn honden zonder haar. Er zijn verschillende soorten kale honden, oftewel naakthonden. Slechts vijf rassen naakthonden zijn officieel erkend: Chinese gekuifde naakthonden, Peruaanse naakthonden, Mexicaanse naakthonden, Amerikaanse naakthonden en Ecuadoraanse naakthonden.
Chinese Naakthond
De Chinese gekuifde naakthond, vaak gewoon de Chinese naakthond genoemd, is waarschijnlijk de meest bekende kale hond. Er is nogal wat discussie over of dit ras echt uit China komt; sommige wetenschappers stellen dat de hond juist zijn oorsprong vindt in Afrika. Het ras heeft de twijfelachtige eer om bekend te staan als een van de lelijkste hondenrassen ter wereld. Chinese naakthonden zijn niet volledig kaal; ze hebben een behaarde kop, wat haar bij de poten en een weelderige staart.
Bij Chinese naakthonden is het gen voor haarloosheid dominant. Er kunnen dus wel Chinese naakthonden mét haar geboren worden, zelfs in hetzelfde nest als hun kale broertjes en zusjes. Een Chinese gekuifde naakthond met haar wordt een Powderpuff genoemd. Wanneer twee Powderpuffs een nestje krijgen, zullen alle puppy’s in het nest ook Powderpuffs zijn.
Peruaanse Naakthond
De Peruaanse naakthond kom je in Nederland niet zo veel tegen. In Peru is het ras echter vrij populair als huisdier. De Peruanen noemen het hondenras Chimú’s. In principe is de Peruaanse naakthond volledig kaal, al kunnen er soms wat dikke, stugge haren voorkomen op de kop. Het gen dat bij deze honden haarloosheid veroorzaakt, zorgt ook voor een gebrek aan kiezen. Als pup heeft de Peruaanse naakthond een volledig gebit, maar bij het wisselen van tanden worden niet alle kiezen vervangen.
In Peru komt de naakthond aardig wat voor in folklore en bijgeloof. Zo werd het hondenras in de tijd van de Spaanse verovering in de ban gedaan. De honden pasten niet bij het religieuze beeld van die tijd, en bovendien werd er gedacht dat hun kaalheid een teken was van ziekte. Toch werd de hond op het platteland en aan de kust stiekem nog veel gehouden. Boeren en dorpelingen geloofden dat de hond speciale krachten had en beschermd moest worden. Ook vermeenden zij dat de Peruaanse naakthond genezende gaven had.
Mexicaanse Naakthond
De Mexicaanse naakthond is de nationale hond van Mexico, waar het ras ‘Xoloitzquintle’ of kortweg ‘Xolo’ wordt genoemd. De naam komt van de Azteekse god van de onderwereld, Xolotl, en het Azteekse woord voor hond. De Mexicaanse naakthond is een eeuwenoud hondenras dat voorkomt in drie maten; klein (toy), middel (miniature) en groot (standard). Het zijn honden met een nogal primitief karakter, die een baasje nodig hebben dat goed is in het lezen van hondentaal. Mexicaanse naakthonden kunnen zich naar vreemden nogal agressief opstellen. Dit maakt ze dan wel weer geschikt als waakhond.
Amerikaanse Naakthond
De Amerikaanse naakthond, in eigen land American Hairless Terrier, is een erg nieuw ras naakthond. In 1972 ontstond het ras door een mutatie in een nestje Rat Terriërs. De Amerikaanse naakthond wordt vaak niet kaal geboren. De pups hebben een vacht, die binnen een paar dagen tot een week na geboorte volledig uitvalt. Op snorharen en wenkbrauwen na zijn Amerikaanse naakthonden helemaal kaal.
Ecuadoraanse Naakthond
De Ecuadoraanse naakthond is de meest zeldzame naakthond. Het is een afstammeling van de Peruaanse naakthond. Daarom wordt het ras door sommige wetenschappers niet gezien als een apart ras, maar als een variant van de Peruaanse naakthond. Er zijn wel enkele duidelijke verschillen tussen de Peruaanse en Ecuadoraanse naakthond, waarvan de staart het meest opvallend is. De staart van de Ecuadoraanse naakthond is extreem kort. Ook heeft dit kale hondenras geen premolaren (kleine kiezen).
Andere Naakthonden
Soms hoor je ook over andere hondenrassen zonder vacht. Zo is er bijvoorbeeld de Afrikaanse Naakthond, waarvan momenteel geen levende exemplaren bestaan. Ook hebben zowel Bolivia als Argentinië hun ‘eigen’ soort naakthond. Geen van deze rassen zijn officieel erkend. Ze worden ingedeeld als varianten van de andere naakthonden.