De Noorse Boskat en de Heilige Birmaan; de twee langharige kattenrassen zijn makkelijk met elkaar te verwarren. Als je weet waar je op moet letten, is het echter niet zo lastig om de rassen uit elkaar te houden. Hoe zie je of een kat een Birmaan of een Noorse Boskat is? En welke soort is voor jou het best als huisdier?
Zie ook:
Verschil tussen Heilige Birmanen en Ragdolls
Verschil tussen Noorse Boskatten en Ragdolls
Verschil tussen Noorse Boskatten en Maine Coons
Snelle Feitjes
Noorse Boskat | Heilige Birmaan | |
---|---|---|
Land van herkomst | Noorwegen | Myanmar |
Gewicht volwassen kat | Kater: 5 tot 8 kg Poes: 3 tot 6 kg | Kater: 5 tot 6 kg Poes: 3,5 tot 5 kg |
Gemiddelde levensverwachting | 14 tot 16 jaar | 14 tot 18 jaar |
Vachtlengte | Middellang | Middellang |
Noorse Boskatten zijn groter dan Birmanen en hebben een langere staart. Birmanen hebben altijd blauwe ogen. Bij Noorse Boskatten komen verschillende oogkleuren voor. Noorse Boskatten voelen door hun ondervacht pluizig aan. Heilige Birmanen hebben geen ondervacht en voelen als zijde.
Uiterlijke verschillen
De grootste verschillen tussen Noorse Boskatten en Birmanen zijn:
- Formaat: Noorse Boskatten zijn een heel stuk groter dan Heilige Birmanen. Een Birmaan weegt maximaal een kilo of 5, 6. Noorse Boskatten kunnen wel 8 kilo worden.
- Ogen: De ogen zijn bij de Noorse Boskat groter en ronder dan bij de Birmaan.
- Oogkleur: De oogkleur van Heilige Birmanen is diepblauw. Bij Noorse Boskatten zie je alleen blauwe ogen bij witte katten. Bij andere vachtkleuren zijn de ogen goudgeel of groen. Heeft een kat twee verschillende kleuren ogen, dan is er een grote kans dat het een Noorse Boskat is. Heterochromie (verschillende kleuren ogen) komt bij Noorse Boskatten regelmatig voor.
- Vacht: De Noorse Boskat heeft een ondervacht en voelt zacht en pluizig aan. De Birmaan heeft geen ondervacht en heeft een zijdezachte vacht.
- Vorm van hoofd: Noorse Boskatten heb een kenmerken driehoekige gezichtsvorm met een rechte neus en plat voorhoofd. De jukbeenderen bij Birmanen zijn hoger en de vorm van het hoofd is meer rond.
- Staart: Noorse Boskatten hebben een lange staart. Typerend voor Noorse Boskatten is dat de staart erg borstelig is, en naar het uiteinde toe steeds pluiziger wordt. Bij Birmanen is de staart minder lang en niet tot amper borstelig.
- Voetjes: Heilige Birmanen hebben altijd witte voetjes. Bij Noorse Boskatten kunnen de voetjes verschillende kleuren zijn.
Verschillen in karakter
Qua karakter zijn Birmanen en Noorse Boskatten erg vergelijkbaar. Beide kattenrassen zijn relaxed, vriendelijk en sociaal. De katten zijn mensgericht, maar kunnen ook prima een paar uurtjes hun eigen gang gaan. Knuffelen doen Noorse Boskatten en Birmanen graag, maar dan wel alleen wanneer ze er zelf zin in hebben. Birmanen en Noorse Boskatten zijn geschikte huisdieren voor gezinnen met kinderen of andere katten. Beide rassen kunnen ook goed overweg met honden, al vormt de Birmaan misschien een iets meer vriendschappelijke band met de hond.
Opvallend aan de Noorse Boskat is dat deze kat vaak van water houdt. De vacht van de Noorse Boskat is waterafstotend. Je hoort regelmatig over Noorse Boskatten die hun kop onder de kraan steken of zelfs in bad willen! Pas wel op als je een vijver hebt, want Noorse Boskatten zijn goed in vissen vangen. Verder zijn Noorse Boskatten echte jagers. Ze zijn vaak dol op speeltjes en patrouilleren meerdere keren per dag door het huis om te kijken of het hele territorium veilig is.
Hou wel in je achterhoofd dat iedere kat uniek is. De bovenstaande karaktereigenschappen zijn slechts richtlijnen; jouw kat kan heel anders zijn!
Verschil in benodigde verzorging
De Noorse Boskat heeft iets meer vachtverzorging nodig dan de Heilige Birmaan. Noorse Boskatten moeten een paar keer per week worden geborsteld of gekamd om de vacht vrij van klitten te houden. Daarnaast moet af en toe het lange haar tussen de tenen bijgeknipt worden. Omdat de Birmaan geen ondervacht heeft, is de vachtverzorging makkelijker. Doorgaans is eenmaal per week borstelen voor Birmanen genoeg.
Verschil in gezondheid
Sommige Noorse Boskatten hebben een genetische aanleg tot hypertrofische cardiomyopathie. Dit is een ziekte waarbij de hartwand steeds iets dikker wordt. Hierdoor pompt het hart minder effectief bloed door het lichaam . Een onderzoek in 2017 vond dat bij ongeveer 3% van de Noorse Boskatten deze genetische vorm van hypertrofische cardiomyopathie voorkomt. De ziekte treedt over het algemeen op in de jonge jaren van de kat, en de meeste katten met deze genetische vorm van HCM overlijden voordat ze drie jaar zijn. Ook kan bij Noorse Boskatten de zeldzame erfelijke aandoening glycogenose IV (ook wel GSD IV genoemd) voorkomen. Dit is een aandoening van de suikerstofwisseling. Verder is er bij Noorse Boskatten soms sprake van heupdysplasie.
De Heilige Birmaan is over het algemeen een gezond ras. Wel bleek uit onderzoek in 2017 dat Heilige Birmanen een licht verhoogd risico op chronische nieraandoeningen lopen.
Noorse Boskat of Birmaan als huisdier?
Birmanen en Noorse Boskatten zijn allebei hartstikke leuk als huisdier. De Noorse Boskat is flink groter dan de Birmaan. Als je klein woont gaat je voorkeur daarom misschien sneller uit naar een Heilige Birmaan. Is ruimte geen probleem, dan zijn zowel Noorse Boskatten als Birmanen uitstekend als huisdier.
De prijs van een Heilige Birmaan ligt meestal zo tussen de 450 en 750 euro. De Noorse Boskat is duurder; met stamboom al snel 750 tot 1000 euro.
Kun je een Noorse Boskat en Birmaan samen houden?
Birmanen en Noorse Boskatten kunnen prima met elkaar over weg. Je kunt ze dus samen houden. Dus kun je écht niet kiezen, dan zou je ook nog van ieder ras één kunnen nemen!